kockorandus Goed in 't Vet kockorandus Goed in ,t vet

kockorandus (B) Goed in 't Vet heeft ter gelegenheid van het 20 - jarig bestaan  van de Steunzolen (1981) een tweetal  recepten gecreëerd waarbij de ons zo bekende SCHROBBELÈR een hoofdrol heeft gespeeld en wel in de vorm van een Bavarois en een Parfait (stil gevroren ijs).

Naar aanleiding van deze recepten heeft kockorandus Goed in 't Vet op verzoek van de leden enige jaren een kookrubriek in het verenigingsblad verzorgd, bij het proeven van deze recepten werd hij trouw geassisteerd door zijn koks (proef) maatje J.

In het jaar 2000 hebben ze  na vele beproevingen een eigen likeur voor de Steunzolen gecreëerd met de toepasselijke naam Eksterôôg, dit is een variant op de Schrobbelèr. koks (proef) maatje J.

Het recept voor deze likeur wordt angstvallig geheim (wordt notarieel bewaard) gehouden, de Eksterôôg wordt slechts eenmaal per jaar (Carnaval) gestookt.

In 2012 hebben J&B het stokje doorgegeven en R&M die nu het stoken voor hun rekening hebben genomen en het nog steeds geheime recept onder hu hoede hebben..

J&B wensen u een culinair genoegen met deze recepten.

SCHROBBELÈR BAVAROISschrobbeler

Benodigdheden:
6 cocktail-Glazen. (model champagne coupe)
2 ½ dl, melk
2 ½ dl. slagroom
3 eidooiers
100 Gram suiker
10 Gram Gelatine
90 gram SCHROBBÈLER
Als U liever de bavarois stort (vorm), dient U 15 gram gelatine toe te voegen,

Van de melk, eidooiers en 2/3 van de suiker wordt een compositie gemaakt. Eidooier met 2/3 van de suiker oproeren. Melk aan de kook brengen, Kokende melk al roerende op het dooiermengsel storten. ong. 10 - 15 tellen terug op het vuur en flink roeren. Het mengsel mag niet koken. De geweekte gelatine toevoegen en zo lang roeren totdat alles is opgelost.

Mengsel af laten koelen. Slagroom opslaan met over gebleven suiker. Slagroom niet te stijf opkloppen.(koel bewaren) Als het mengsel koud is en gaat geleren tot de dikte van jam, de SCHROBBÈLER er door roeren, en achtereenvolgens de slagroom er door spatelen en in cocktailglazen of vormschepen.

In koelkast bewaren, Indien U de Bavarois wilt storten ruim moet deze 24 uur van tevoren bereid worden. De bavarois afwerken met een toefje slagroom en evt. een chocolaatje. Geen Vruchten. De Bavarois koel serveren daar de smaak van de SCHROBBÈLER dan het beste tot zijn recht komt.

Dit recept is gemaakt door CV de Steunzolen en veelvuldig door hen getest en goed bevonden.

SCHROBBELÈR PARFAIT (stil gevroren ijs)schrobbeler

Benodigdheden: ong. 8 pers,
Cake blik (bekleed met plastic folie)
6 eidooiers
180 gr. suiker
3 eiwitten
100 gr. suiker
125 gr, SCHROBBELÈR
½ Ltr, slagroom

Roer de eidooiers met 180 gr, suiker goed glad en klop het geheel "au-bain-marie" (warmwaterbad) Gedurende het opkloppen mag de temperatuur, niet hoger,worden dan max, 65°C. (opkloppen tot de dikte van vanillevla)

Als dit gebeurd is moet U de compositie koud kloppen, voeg er daarna de smaakstof bij (125 gr SCHROBBELÈR) Meng er nu het opgeklopte eiwit door. (3 eiwitten + 100 gr, suiker, suiker al strooiende tijdens het opkloppen van eiwit toevoegen) Daarna de stijf geklopte slagroom er door spatelen.(scheppen) Breng het geheel over in 1 of 2 vormen en vries het geheel in.

De parfait moet minimaal 24 uur van te voren bereid worden, Ongeveer 45 min, voor het serveren ijs uit de vorm halen en afwerken met slagroom en zeer fijn gehakte (geschaafde) stukjes chocolade. Geen vruchten gebruiken bij SCHROBBELÈR parfait.

BELANGRIJK: overgebleven parfait (eigenlijk nauwelijks voor te stellen) altijd terug in vriezer zetten!

Dit recept is gemaakt door CV de Steunzolen en veelvuldig door hen getest en goed bevonden.